Westknollendam

Westknollendam

Waterwoning 6,4 x 12m
Inhoud 306m3
Lengte 12m1
Breedte 6,4m1
Hoogte casco 1,90m1
Hoogte boven water 5,00m1
Woonoppervlak 107m2

Waterwoning 6,9 x 10m
Inhoud 275m3
Lengte 10m1
Breedte 6,9m1
Hoogte casco 1,90m1
Hoogte boven water 5,00m1
Woonoppervlak 96m2Westknollendam

Het voormalige vissersdorp Westknollendam ligt beschut in de kom van de Zaan, waar de rivier overgaat in de Tapsloot en aansluiting vindt met het Alkmaardermeer. Westhaven in Westknollendam ligt aan een van de jachthavens, tegen de rand van de oude dorpskern. Het nieuwbouwproject omvat 10 grondgebonden gezinswoningen en 5 waterwoningen. Wordt dit ook úw thuishaven?

Waterwoningen
De waterwoningen liggen vrij op het water en beschikken over twee leeflagen. Met 100 en 111 m2 gebruiksoppervlak, waaronder drie slaapkamers en badkamer 'sous l'eau', kom je hier het dichtst bij een leven op het water. Mét de voordelen, voorzieningen en afmetingen van de wal. De basis voor de waterwoningen is een stevig geïsoleerde betonnen bak, deze wordt verankerd door middel van meerpalen. Uiteraard worden alle nutsvoorzieningen vanaf de wal verbonden. De opbouw van de waterwoningen is voornamelijk van duurzaam verkregen hardhout. Voor verwarming is ook hier de vloer ingezet. Boven én beneden!
Net als bij de Plein- en Kadewoningen ondersteunen pv-panelen en innovatieve installaties in de externe energiebehoefte.

Wonen en werken en tegelijkertijd het gevoel van recreëren. Dát uitzonderlijke leven bieden de vijf waterwoningen. Steigers leiden naar de opgang van de volwaardige woningen, waar de trotse bezitter riant omheen kan lopen. Enorme terrassen omzomen de T-vorm van de livings met (casco opgeleverde) leefkeukens. Schuifdeuren in de gevelhoge raampartijen verbinden binnen met buiten en andersom.

111 m2, indeling:
Omliggende steiger met houten berging, voorzien van elektra.
Entree waterwoning. Hal met garderobe en meterkast. Toiletruimte met watercloset en fontein. T-vormige woonkamer met half open keuken (casco opgeleverd). Trap naar benedenverdieping (sous l'eau). Gevelhoge raampartijen. Living met erker aan de waterkant. Schuifpui naar L-vormig terras op zuiden.
Sous l'eau: overloop. Tweede toiletruimte met wandcloset en fontein. Inpandige berging met installaties en aansluitingen wasmachine en -droger. Slaapkamer met dubbele lichtinval. Luxe badkamer met inloopdouche, wastafel en extra handdoekenradiator. Tweede slaap- of werkvertrek. Derde slaapkamer met dubbele lichtinval. Beide leeflagen hebben vloerverwarming

100 m2, indeling:
Omliggende steiger met houten berging, voorzien van elektra.
Entree waterwoning. Hal met garderobe en meterkast. Toiletruimte met watercloset en fontein. Trap naar benedenverdieping (sous l'eau). T-vormige woonkamer met open keuken (casco opgeleverd). Gevelhoge raampartijen. Living met erker aan de waterkant. Schuifpui naar L-vormig terras op oosten.
Sous l'eau: overloop. Tweede toiletruimte met wandcloset en fontein. Inpandige berging met installaties en aansluitingen wasmachine en -droger. Slaapkamer met dubbele lichtinval. Luxe badkamer met inloopdouche, wastafel en extra handdoekenradiator. Tweede slaapkamer met dubbele lichtinval. Derde slaap- of werkvertrek. Beide leeflagen hebben vloerverwarming.

Omgeving en bereikbaarheid
Westknollendam hoort bij Wormerveer en dat hoort weer bij Zaanstad. Alle dorpen hebben hun eigen identiteit weten te behouden, binnen de landschappelijke diversiteit waar de Zaanstreek om bekend staat. Dit is de grens met het buitengebied, waar de polders en waterpartijen elkaar zonder visuele onderbreking afwisselen. Ja, hier en daar een kerkje of een staande mast. Toch ligt Westknollendam allerminst geïsoleerd. Langs het dorp ligt de provinciale weg. Die leidt in een rechte lijn en in ongeveer 5 minuten naar de A8 richting Zaandam en Amsterdam, of slechts 10 minuten naar de A9 richting Haarlem en Schiphol.
De jachthavens zijn belangrijk voor het dorp, dit brengt gezelligheid én je kunt er lekker eten. Kinderen groeien hier op met de avonturen en pure pret van de watersport. Tot het voortgezet onderwijs zijn voor hen de voorzieningen in het dorp te vinden. Basisschool, sportverenigingen, een buurthuis met veel activiteiten... Voortgezet onderwijs van vmbo tot en met vwo zijn in Krommenie voorhanden, voor de jeugd een gezond fietstochtje van een kwartiertje heen en terug.

Wie met het openbaar vervoer reist, fietst in hetzelfde kwartier naar het NS station van Wormerveer, met rechtstreekse aansluiting naar Amsterdam. Sportievelingen peddelen door naar hun bestemming in de Zaanstreek, Wormerland of regio Alkmaar.

 

De locatie: