Woonark Amsterdam

Woonark Amsterdam

Afmetingen

Lengte:             14.00 m 
Hoogte:            2.50 m 
Oppervlakte:    55 m²
Breedte:           5.00 m
Inhoud:            138 m³

Een woonboot kopen, wat komt er bij kijken?

Een nieuwe ark koop je maar één keer in je leven en je denkt dat het een heel gedoe is. Alle voorbereidingen en financiële zaken die allemaal op je af komen, roepen veel vragen op en houdt bewoners vaak tegen om de stap te wagen. Zo dacht ook Ton van Lonkhuijsen, al meer dan 20 jaar wonend op een ark aan de Bilderdijkkade in Amsterdam. Maar achteraf viel het erg mee.

Geen gedoe

‘Kijk, ik ben maar een gewone jongen en dacht dat het voor mij allemaal niet haalbaar was. En het geld én het geregel. Maar kijk mij nu eens zitten in mijn eigen nieuwe ark. En dat voor € 97.500,-. Nu alles achter de rug is, is het echt thuiskomen op het water.’

‘Ik heb mijn nieuwe ark casco laten opleveren. Alleen het betonnen casco, de buiten- en tussenwanden, water en elektra waren klaar. Mijn enige woonwens was een goed geïsoleerde ark met 25% meer ruimte en een klein terras. De stijl was niet belangrijk. Bovendien had ik een beperkt budget.

Toen ik de overeenkomst had getekend kwam er in één keer veel op me af. Het begon ermee dat ik dacht dat het bouwen van een ark ongeveer 2 jaar zou duren. Maar het bleek binnen een jaar te kunnen waardoor ik ineens snel alles moest gaan regelen.

Om een idee te geven waar ik o.a. tegen aan gelopen ben? Hoe verzeker je een ark? Wat moet ik verzekeren en op welk tijdstip? Hoe regel ik de overtocht? En kan die ark die ik wil wel op de ligplek komen? Hoe raak ik mijn huidige ark kwijt; verkopen of slopen? Hoe zit dat met vergunningen en met het kadaster?

Bij abc ben ik met alles fantastisch geholpen. Ik heb ze de tip gegeven al dit soort zaken op de site te zetten, zodat arkbewoners die net zoals ik opzien tegen zo’n proces, alvast kennis op kunnen doen.’

Tips van Ton

  • Denk er bijvoorbeeld aan dat een vergunning aangevraagd moet worden voor een tijdelijk dubbele ligplaats. Zo kun je gemakkelijk verhuizen.
  • Neem een verzekering- en hypotheekverstrekker die op de hoogte is van het verzekeren van woonarken. Denk daarbij ook aan het verzekeren van de sleep van de werf naar de ligplek. Niet iedere verzekeraar doet dat.
  • En wat doe je met je oude ark? Op Marktplaats zetten of verkopen via een makelaar? Informeer dan ook bij het kadaster wat te doen bij het overzetten van je ark op een andere naam.
  • Wordt je ark gesloopt? Neem dan vooral een erkende slopen

Tips van ABC

  • Het vervangen van een oude woonark kost veel voorbereidingstijd. Een jaar is heel reëel. Alleen al het verkrijgen van de vergunning voor het vervangen van uw oude woonark of woonboot kan soms lang duren.
  • Het bouwen van een ark naar eigen ontwerp is voor veel arkbezitters een grote wens. ABC helpt u graag deze wens te realiseren.
  • Op onze site vindt u van A tot Z wat erbij het bouwen komt kijken of u kunt vrijblijvend een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek. Wij ontvangen u graag op Urk.