Afmetingen

Lengte:            16.25 m 
Hoogte:            3.60 m (boven water)Oppervlakte:    170 m²
Breedte:           6,25  m
Inhoud:            401 m³

Marianne vertelt over hun droomwoning...

Wij waren vrij snel overtuigd van de deskundigheid en betrouwbaarheid van ABC Waterwoningen. Ook hadden we direct een klik met de mensen die er werken en dat is uiteraard heel prettig, want je hebt zeer intensief contact gedurende het gehele proces. Bijna alles wat we in het schetsontwerp hadden staan kon uitgevoerd worden. Bovendien sprak het ons aan dat alles letterlijk onder één dak plaatsvindt met alle expertise in huis. Weer of geen weer de bouw kan altijd doorgaan. Dat laatste punt was ook erg belangrijk voor ons, want we wilden graag binnen een bepaald tijdsbestek de ark laten bouwen.

Voor de bouw hebben we heel duidelijk afspraken gemaakt over de uitvoer en de kosten van onze ark. We zijn keurig binnen budget gebleven en alles is uitgevoerd conform onze woonwensen.
Gedurende de bouw is er altijd nauw overleg geweest over de te gebruiken materialen en kleuren. Zo kregen we bijvoorbeeld adviezen om juist niet voor een bepaald materiaal te kiezen wat we voor ogen hadden, omdat een ander materiaal aan meer eisen voldeed.
Vaak kregen we dan staaltjes mee en genoeg bedenktijd om tot de juiste beslissingen te komen. Na de bouw hebben we een ook een hele goed aftersales ervaren. Als er wat schortte aan iets, dan was men bereid onze kant op te komen, de zaak te bespreken en op te lossen.


Zijn jullie wensen uitgekomen?
Onze woonwens was: ruimte en veel contact met de omgeving! De look en feel van de buitenkant hadden we al lang in ons hoofd; een strakke, stoere boot met heel veel grote ramen die je open kunt zetten. Ook het contact op waterniveau wilden we behouden. Bij een dubbel laags ark lig je natuurlijk hoger boven het wateroppervlak met de bovenste verdieping dan bij een enkel laags ark, waar we hiervoor in woonden. De charme van op het water wonen vinden we nou juist het contact met het water. Daar hebben we uiteindelijk mooie oplossingen voor gevonden. Binnen wilden we heel veel ruimte met een open karakter. Op de bovenste verdieping hebben we één grote living met keuken en een open kantoorruimte, naast een entree en toilet. Beneden hebben we 2 badkamers, 2 ruime slaapkamers en een master bedroom die overgaat in een grote walk-in closet. Daarnaast is er nog de technische ruimte waar de warmtepomp en het pompsysteem geïnstalleerd zijn en er ruimte is voor wat opslag. Ook hebben we een kleine berging laten bouwen voor wat extra opslagruimte. Het is absoluut allemaal gelukt en ik zou ik precies zo doen als ik nog een keer een ark zou mogen bouwen. Naast de look & feel, de grote ruimtes, het vele licht, de mooie views en de praktische indeling, zijn we heel blij met de tweede badkamer voor onze puberende zoons en de beschikbare kast- en opbergruimte. Dat laatste wordt vaak vergeten, maar is o zo handig om alles netjes weg te werken.

Mooie bijzondere details aan onze woonark zijn oa de schoorsteen die de gevel aan de walkant mooi breekt en tevens een robuust effect geeft. Ook de trap naar beneden is een mooi detail; het leidt je richting de waterzijde waarbij je via een schuifpui op een heerlijk zonnig terras uitkomt of je loopt verder door naar beneden waarbij je het idee krijgt dat je je neus moet dichtknijpen, omdat je onder de waterspiegel verdwijnt. Tot slot maken de zichtlijnen van de schuine ramen aan de waterzijde de views nog intenser.

 

Heeft u tips voor mensen die ook een ark willen laten bouwen?
De volgende tips kan ik geven;
- Verzamel vooral veel beeldmateriaal van uw woonwensen, zowel van de binnen-als buitenzijde en probeer te visualiseren hoe het voelt om door je ark te bewegen. Hiermee kun je grofweg al bepalen waar je bijvoorbeeld het liefst onderuitgezakt wilt zitten in je luie stoel of bij de haard, waar je wil dineren of waar je bijvoorbeeld wilt koken.
- Neem de tijd om goed voor ogen te hebben waar je alle lichtknoppen en contactpunten wilt hebben op het moment dat het lichtplan besproken wordt. Probeer je ook hier een voorstelling te maken van het interieur mbv een zg. vlekkenplan (een groffe indeling van het interieur), zodat je eea goed kan bepalen.
- Hou bij het ontwerp uiteraard rekening met de stand van de zon gedurende de dag.
- Vergeet in de ontwerpfase vooral ook niet dat de ark ook nog vervoerd dient te worden vanuit Urk naar jouw ligplaats. De afmetingen van de ark spelen hierbij een belangrijke rol. Onderweg zal het bouwwerk hoogstwaarschijnlijk nog door bepaalde sluizen en onder bepaalde bruggen door moeten.
- En voor een optimale beleving van het water wonen tot slot…, kijk goed naar de uitzichten waar je optimaal van wilt genieten vanuit verschillende oogpunten, want daar gaat het ultieme woongenot op een ark uiteindelijk om.


Nog verbeterpunten voor ABC?
In principe heb ik geen minder goede/ slechte punten. Het enige wat ik wil aantekenen is dat je als klant wel goed een vinger aan de pols moet houden. Communicatie is hierbij het sleutelwoord. Er zijn natuurlijk zoveel onderdelen die in overleg tot stand komen, gemaakt en geïntegreerd worden, dat je bij alle onderdelen elke keer weer duidelijk moet hebben dat je het over hetzelfde hebt. Soms kunnen bepaalde terminologieën anders uitgelegd worden dan bedoeld. Dus zorg dat je goed geïnformeerd bent, zodat je goed en duidelijk kunt communiceren over allerhande zaken aangaande de bouw van de ark. Voorbeeldplaatjes doen het hierbij ook goed.

Om bovenstaand met een praktijkvoorbeeld te verduidelijken; aan de buitenkant van de ark zit een schoorsteen die we in een ‘betonlook’ wilde hebben. Dit werd toen in wit spachtelputz afgeleverd, maar voldeed niet aan onze verwachting omdat, bleek achteraf, ‘betonlook’ anders geïnterpreteerd werd dan wij bedoelden. Gelukkig heeft ABC Waterwoningen de schoorsteen uiteindelijk prachtig omgetoverd naar hetgeen wij met ‘betoon look’ in gedachten hadden